POTRAVINOVÁ INTOLERANCE je reakce často označovaná jako „skrytá“, „maskovaná“ přecitlivělost, která je systémovou reakcí celého těla. Nejedná se o alergii, ale o reakci imunitního systému vedoucí k tvorbě protilátek IgG (Imunoglobulin G) proti určitým potravinám. FOX obsahuje 283 potravin ze skupin: • mléko a vejce • maso • ryby a mořské plody • obiloviny a semena • ořechy • luštěniny • ovoce • zelenina • koření • jedlé houby • nové potraviny • káva a čaj • ostatní
CELIAKIE SCREEN - je vhodné vyšetření pro pacienty, kteří mají momentální trávicí potíže. Jedná se o serologické markery celiakie, které zahrnují protilátky proti gliadinu, endomysiu a tkáňové transglutamináze.
LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE je částečná nebo úplná neschopnost trávícího traktu zpracovávat laktózu - tedy mléčný cukr. Lidský trávící trakt sice není schopen laktózu vstřebat, ale může ji rozštěpit na menší části a ty pak dále využít. Příčinou neschopnosti zpracovat laktózu bývá nedostatek enzymu - laktázy, který laktózu štěpí. Jedná se o soubor imunologickách vyšetření, které s intolerancí laktózy úzce souvisí.
Koncentrace DAO se zaměřuje na hladinu diaminoxidázy, enzymu, který je zodpovědný za rozkládání histaminu v těle. Histaminová intolerance je stav, při kterém tělo nedokáže správně zpracovat histamin, což může vést k různým nepříjemným příznakům, jako jsou bolesti hlavy, migrény, zažívací potíže, kožní vyrážky a další. Proto je důležité tuto intoleranci diagnostikovat a léčit. Vyšetření DAO je základním laboratorním testem, který může pomoci při diagnostice histaminové intolerance. Pokud je hladina diaminoxidázy v těle nízká, může to naznačovat problém s rozkládáním histaminu a potvrzovat podezření na histaminovou intoleranci.
Jedná se o test, který stanovuje celkovou schopnost DEGRADACE HISTAMINU v lidském séru , bez ohledu na způsob degradace a tím spolehlivě stanovit možnou intoleranci histaminu. Test měří celkovou schopnost DEGRADACE HISTAMINU organismu a pomáhá spolehlivě stanovit možnou intoleranci histaminu v těle.
Genetické vyšetření HISTAMINOVÉ INTOLERANCE zjišťuje 4 změny neboli mutace v DNA, které jsou spojeny se sníženou aktivitou DAO, a tedy histaminovou intolerancí. Genetické testování slouží ke zjištění, zdali má nedostatek DAO primární či sekundární příčinu. Za primární příčinu je považována genetická podstata nedostatku DAO, zatímco sekundární příčina nedostatku tohoto enzymu není podmíněna geneticky a je tedy více pravděpodobné, že při správné dietě mohou negativní příznaky časem úplně vymizet.
GENETICKÉ VYŠETŘENÍ CELIAKIE (DQ2, DQ8) je vhodné pro jedince, kteří mají v rodině již diagnostikovanou celiakii nebo trpí větším množstvím příznaků. Díky analýzy genetická predispozice (DQ2, DQ8) lze vyloučit dispozice k celiakii nebo naopak zjistit zvýšené riziko vzniku celiakie.
Jedná se o genetické vyšetření, které zjistí variantu v genu MCM6. Tím umožní rozlišit, zda se jedná o primárně genetickou poruchu nebo o nesnášenlivost způsobenou jinými vlivy, jako například poškození sliznic střeva při infekčních průjmových onemocněních, užíváním některých léků nebo některými chronickými onemocněními střeva. Geneticky podmíněná laktózová intolerance je poruchou metabolizmu laktózy (mléčného cukru). Buňky tenkého střeva neprodukují enzym laktáza, který za normálních okolností rozkládá laktózu na cukry glukózu a galaktózu. Následkem hromadění laktózy v trávícím traktu jsou gastrointestinální potíže (průjem, žaludeční křeče, plynatost), způsobené přemnožením střevních bakterií, které se množí v nevstřebané laktóze.